De ontwikkelingen in de woningmarkt 2023

De woningmarkt is een bewogen markt vol met nieuwe trends en innovaties. Het is een dynamisch landschap en het kan soms een uitdaging zijn om al deze ontwikkelingen bij te houden. Benieuwd naar de huidige ontwikkelingen in de woningmarkt? Wij zetten het graag op een rijtje.

Bouwen en renoveren
Met energiezuinigheid in het achterhoofd zullen steeds meer mensen gaan verbouwen en renoveren. Duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker en dit is ook te zien in de woningmarkt. Door de klimaatverandering en stijgende energieverbruik is het belangrijk dat woningen energiezuinig worden. Het dak, de muren en de ramen kunnen geïsoleerd worden, zodat er minder warmte verloren gaat. Een fijne besparing op de energierekening. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van energiebesparende technologie. Denk hierbij aan zonnepanelen, LED-verlichtingen en slimme thermostaten.

Duurzame materialen
In 2023 zal er ook meer aandacht besteed worden aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen en methoden voor het bouwen van huizen. Inmiddels zijn er genoeg opties die gebruikt kunnen worden bij het bouwproces. Zo kan je gebruik maken van lokale materialen en is het goed om je eens te verdiepen in milieuvriendelijke isolatiematerialen. Voorbeelden hiervan zijn cellulose, kurk en schuim. En heb je al eens gedacht aan het gebruik van regenwater opslag-systemen? Op deze manier kan water worden hergebruikt wat anders zomaar zou worden weggespoeld. Op lange termijn kan dit zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing en dat is fijn!

Technologische innovaties
Innoveren in de woningmarkt is ontzettend belangrijk. Het kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van de bewoners. Zo kan slimme technologie woningen automatiseren wat bijdraagt aan de comfort van bewoners. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sensoren; op deze manier kan er beweging gedetecteerd worden en zo kan de verlichting geautomatiseerd worden. Handig en ook nog energie-efficiënt.

Vergrijzing
De vergrijzing zal anno 2023 grote invloed hebben op de huidige woningmarkt. De vraag naar kleinere woningen zal toenemen omdat steeds meer senioren op zoek zijn naar een ruimte die geschikt is voor hun behoeften. Toegankelijkheid is hierin een belangrijk onderdeel. Zo is het belangrijk dat vlakbij de seniorenwoningen veel faciliteiten zijn. Denk hierbij aan een fitnessruimte, een bibliotheek of een huisartsenpost. Steden zullen zich steeds meer moeten aanpassen en meer huizen moeten bouwen die gericht zijn op deze groep.

Toenemend aantal beleggingswoningen
Een rendabele investering; een beleggingswoning. Een trend wat in 2023 waarschijnlijk gaat toenemen. Het biedt een stabiele bron aan inkomsten wat in deze tijd van de hoge inflatie erg gewenst is. Benieuwd naar andere voordelen? Naast inkomsten kan het ook helpen bij het verhogen van de waarde van je portefeuille. Beleggers kunnen ook voordeel halen door de waarde van de woning te verhogen door het renoveren of verbeteren van de woning. Van het plaatsen van een mooie houten vloer tot het verven van de muren in een prachtige kleur, de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast zou je het ook groter kunnen aanpakken; denk hierbij aan het toevoegen van een extra slaapkamer of het vervangen van de oude keuken.

De woningmarkt is constant in ontwikkeling. Iets wat wij maar al te goed weten. Wij helpen je graag met het verkopen, kopen en/of taxeren van een woning. Door onze betrokken aanpak en informele sfeer zijn wij beschikbaar voor iedereen, en dat vijf dagen per week. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk ook